Παρουσίαση λογισμικού της gks σε ημερίδα

 Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, ο Κώστας Γουτούδης προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνεργάτης της εταιρίας gks, παρουσίασε στο πλαίσιο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, το λογισμικό που δημιουργούσε για λογαριασμό της εταιρίας Tsakiris Tech.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Αρχεία και βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή» και αφορούσε στο έργο της ψηφιοποίησης των εφημερίδων της  Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Το έργο, προϋπολογισμού 115.000 ευρώ, είναι μέρος της προσφοράς συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, που έχει κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης και υλοποιείται με τη συνεργασία του «Thessaloniki Convention Bureau» και την επιστημονική επίβλεψη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η εταιρία Tsakiris Tech ανέλαβε με πρωτοποριακό τεχνολογικό εξοπλισμό την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου, στο πλαίσιο του οποίου, ο προγραμματιστής Η/Υ της gks, Κώστας Γουτούδης ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει τη σάρωση εφημερίδων περιοδικών και άλλων τεκμηρίων μεγάλου μεγέθους. Οι σαρωμένες σελίδες των εφημερίδων, μετατρέπονται σε επεξεργάσιμο κείμενο μέσω OCR λογισμικού και μπορεί να γίνει αναζήτηση λέξης ή λέξεων σε όλες τις εφημερίδες ή σε μέρος αυτών με κριτήρια όπως χρονικά, τίτλο εφημερίδας κλπ. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης φέρνει στην οθόνη τα φύλλα των εφημερίδων με φωτισμένες τις λέξεις αναζήτησης στις σελίδες.

Στο πλαίσιο του έργου μέχρι τώρα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότεροι από 350 τόμοι εφημερίδων που εκδόθηκαν μέχρι το 1967, 50 τόμοι εφημερίδων που εκδόθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας και 58 τόμοι που εκδόθηκαν στην περίοδο 1974-1982. Στο κάλεσμα να διασωθούν, να αναδειχθούν και να γίνουν προσβάσιμα από όλους τα ιστορικά αρχεία εφημερίδων της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν και άλλοι φορείς, διαθέτοντας το υλικό που κατέχουν όπως: η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης, το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και διαχειριστές ιδιωτικών συλλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ψηφιοποιηθεί και σπάνια τεκμήρια, φύλλα ακόμη και από το 1843.